Fys’Optima praktijkhouder Marijn van der Ploeg in de schijnwerpers
Sport en beweging zijn altijd de rode draad geweest in het leven van Marijn van der Ploeg. Met de overtuiging dat het in de fysiotherapie ook anders kon, startte hij in 2001 met zijn eigen praktijk: ABC Fysiotherapie Leidsche Rijn. Inmiddels zijn er vier vestigingen en werken er twintig mensen. Marijn: “Groei is nooit een doel op zich geweest, maar meer een gevolg van goed werk leveren”. In dit interview maken we nader kennis met Marijn, zijn praktijk en de uitdagingen die hij ziet. Hij deelt zijn visie op het vak en zijn ervaringen met Fys’Optima. Zijn motto? “Dromen, durven en gewoon doen.”
Het stokje werd aan Marijn doorgegeven door Robert Jongh, die eerder in deze rubriek 'in de schijnwerper' stond. Net als Robert laat Marijn zien hoe passie voor sport en beweging kan leiden tot inspirerend ondernemerschap in de fysiotherapie.
Het begin
"Ik werk sinds 1998 als fysiotherapeut. Na een paar jaar in loondienst te hebben gewerkt, groeide de wens om mijn eigen visie te kunnen uitdragen. Dit trok me over de streep om een eigen praktijk te starten. Mijn vrouw Sascha was verknocht aan Utrecht en toen we de kans kregen om een huis met praktijkruimte in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn te kopen, ging het snel. Binnen korte tijd was ik ondernemer en dat beviel me meteen."
Actief Behandel Concept
"De praktijk heet ABC Fysiotherapie, wat staat voor Actief Behandel Concept. Ik wilde mensen in beweging krijgen en had al vroeg door dat we met beweging en oefeningen veel meer konden bereiken. Het was een beetje afzetten tegen de traditionele benadering van fysiotherapie, die in die tijd nog veelal bestond uit massage en het gebruik van apparaten.
Ik had ook direct het idee om met aangepaste openingstijden te werken, zoals vroeg in de ochtend, 's avonds en op zaterdag. Dat was destijds vrij bijzonder, maar het sloeg meteen aan.”
“De naam 'ABC' was deels een strategische keuze. In die tijd was het belangrijk om als eerste vermeld te staan in de Gouden Gids of het telefoonboek. Een naam die met een 'A' begint, zorgde ervoor dat ik bovenaan stond. Dit was commercieel gezien, met dank aan mijn schoonvader, een slimme zet en heeft enorm geholpen bij de opstart van de praktijk.”
“De wijk groeide en de praktijk groeide mee. Onze praktijk richt zich op een brede doelgroep. We hebben fysiotherapeuten met verschillende specialisaties, van sportfysiotherapie tot kinderfysiotherapie. Mijn vrouw is de praktijkmanager en regelt alles achter de schermen. We zijn allemaal sportminded en dat trekt ook een bepaalde patiëntenpopulatie aan. We zien de vraag naar onze diensten jaarlijks toenemen en verwachten dat dit alleen maar zal groeien, vooral met de vergrijzing in zicht.”
De connectie met sport
“Sport heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Net als Robert Jongh kom ik uit de sportwereld; we zaten samen in onze studententijd in de sportklas en waren allebei fanatieke hardlopers. Robert is daar nog steeds heel goed in. Zelf heb ik tijdens mijn studententijd ook voor Atletiekclub Hellas in Utrecht gelopen. Ik deed mee aan competities, waaronder het Nederlands kampioenschap en zelfs het wereldkampioenschap. Dat waren prachtige avonturen.”
“Het was voor mij dan ook een logische keuze om verder te gaan in de sportfysiotherapie. Tevens ben ik me gaan richten op het onderwerp leefstijl, met een focus op vitaliteit en gezond ouder worden. Dit ben ik nu aan het uitrollen in de praktijk met preventieprogramma’s. We zien vooral dat 40-plussers hier veel gebruik van maken. Ook hier speelt beweging een grote rol, maar het gaat bijvoorbeeld ook over slaap, voeding, stress en ademhaling. We werken met verschillende fitprogramma’s in de praktijk, zoals ook de E-gym. Dit is een ideaal concept voor mensen met een lage belastbaarheid, die weer willen gaan trainen.”
Toekomstbestendigheid is de grootste uitdaging
“Hoewel ik uitdagingen vooral als kansen zie en graag mijn schouders eronder zet, blijft toekomstbestendigheid de grootste uitdaging. We moeten blijven anticiperen om de praktijk ook in de toekomst succesvol te houden.”
“Mijn visie is ook geëvolueerd met de tijd. Dit komt deels door het veranderende aanbod van klachten en blessures die we tegenkomen. Tegenwoordig zien we bijvoorbeeld meer stressgerelateerde klachten. De gemiddelde leeftijd van onze patiënten ligt nu tussen de 30 en 60 jaar, maar we verwachten dat dit binnenkort zal stijgen. Daarom bereiden we ons voor op een toename van oudere patiënten, bijvoorbeeld met programma’s voor valpreventie en stepped care artrose, wat ook door de overheid wordt gestimuleerd.”
Bottum up benadering
“Het is belangrijk dat we onze medewerkers in onze plannen meenemen. Binnen onze praktijk hanteren we doorgaans een bottom-up benadering, waarbij iedereen kan meedenken en meepraten. Hoewel sommige zaken top-down geregeld moeten worden, zoals het implementeren van het ZorgTopics-model, merk ik dat een bottom-up aanpak beter werkt. Als medewerkers zich betrokken voelen, verloopt de implementatie soepeler en het draagt bij aan een prettige werksfeer.”
Samenwerking in de wijk
“Ook zet ik mij nu actief in als bestuurslid bij een samenwerkingsverband in de wijk en denk ik mee over hoe we, samen met huisartsen, andere fysiotherapiepraktijken en apothekers, de zorg in de wijk goed kunnen organiseren. Ik denk dat dit soort samenwerkingsverbanden, ook met het sociale domein, ons gaan helpen om problemen in de toekomst te voorkomen.”
“Triage wordt steeds belangrijker in de zorg. De groeiende patiëntenstroom vraagt om betere screening om te bepalen of iemand bij ons op de juiste plek is. Het is essentieel dat we nauw samenwerken met zowel patiënten als het sociale domein om problemen zoals eenzaamheid te signaleren en door te verwijzen naar de juiste hulp. Als we deze verbinding niet maken en alleen focussen op de behandeling, helpen we patiënten niet optimaal.”
“We moeten patiënten goed kunnen doorverwijzen, eventueel naar nieuwe online tools zoals thuisarts.nl, maar dan specifiek voor fysiotherapie. Dat we dan daarin al eerste adviezen kunnen geven aan patiënten, zodat die patiënt niet direct naar de praktijk hoeft te komen. Doordat hij alvast start met oefeningen en zo kan voelen dat het dan beter gaat, kun je ook meer preventief bezig zijn.”
Samenwerking Fys’Optima
“Regelmatig spar ik met de medewerkers van Fys’Optima over onze bedrijfsvoering, zoals recent met Jack en met Wietze. Ze hebben goede ideeën en weten alles over subsidies en technologie zoals AI. Het leuke is dat onze samenwerking met Fys'Optima, die al zo'n 15 jaar loopt, begon met praktische voordelen zoals kortingen op abonnementen en aanschaf van apparatuur. Nu is Fys'Optima tevens een waardevolle sparringpartner, die ons op veel meer vlakken kan ondersteunen, zoals bij het aanvragen van subsidies en het geven van bedrijfsadvies. Ze helpen ons gericht verder te groeien en innoveren.”
“Zo hebben we met ondersteuning van Wietze de SLIM-subsidie toegekend gekregen. Die is bedoeld om interne bedrijfsopleidingen op te zetten en zo groeimogelijkheden te creëren voor ons personeel. Nu hebben we recent ook de STOZ-subsidie aangevraagd waarmee we AI-technologie kunnen implementeren in onze praktijk. AI vind ik een fascinerende ontwikkeling.”
“Er bestaat nu een AI-programma dat we kunnen gebruiken bij onze intakegesprekken. Dit systeem neemt het gesprek op en werkt de anamnese al voor je uit en denkt mee in de beslisboom om mogelijke diagnoses en behandelingen voor te stellen. Hoewel je als fysiotherapeut de leiding houdt en de uiteindelijke beslissingen neemt, krijg je waardevolle opties en ideeën aangereikt. Dit kan de kwaliteit van de zorg alleen maar verbeteren. Alle wetenschappelijke kennis die AI biedt, kun je onmogelijk allemaal in je hoofd hebben, zeker niet de meest recente ontwikkelingen. Soms kom je pas een jaar later iets tegen dat al een tijd beschikbaar is. Misschien is er al een betere behandeling voor de blessure die ik nu behandel dan de methode die ik momenteel toepas. AI helpt je dus om altijd up-to-date te blijven in je werk. Dat vind ik heel fascinerend.”
Advies aan collega fysiotherapeuten
“Blijf altijd dromen en denk goed na over welke richting je op wilt. Neem vervolgens de stap om je plannen in de praktijk te brengen. Als het mislukt, is dat oké; je leert ervan. Uiteindelijk komt er iets moois uit. Mijn advies aan praktijkhouders: Dromen, durven en gewoon doen.”