Nieuws

“Ik kijk altijd met een bedrijfseconomische en commerciële blik naar een fysiotherapiepraktijk.”

31 juli 2024

In de schijnwerpers: Jack Kruijer, praktijkadviseur bij Fys’Optima

 

Heb je Jack al eens in jouw praktijk mogen ontvangen? Dan weet je vast hoe enthousiast hij is over het ondernemerschap in de fysiotherapie en hoe graag hij zijn kennis en verhalen deelt. Jack is de aangewezen persoon binnen Fys’Optima om jou als praktijkhouder net dat steuntje extra in de rug te geven bij de groei en bloei van jouw praktijk. Hij werkt nu zo’n twaalf jaar bij Fys’Optima en vervult graag zijn rol als vraagbaak en sparringpartner voor zowel onze collega’s als voor Fys’Optima praktijkhouders. Zijn motto: ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.’ 

 

Een baan met vele titels

Na mijn HEAO-studie Bedrijfs- en Commerciële Economie ben ik gaan werken in de uitzendbranche. Ik begon als vestigingsmanager en werkte mij op tot directeur Start Transport en Logistiek. In deze functie heb ik me bijgeschoold tot intern auditor. Tijdens deze periode maakte ik kennis met Robert Versteegh, de voormalige directeur van Fys’Optima, die mij bij deze organisatie binnenhaalde.”

 

“Ik blijf dit werk in ieder geval nog tot mijn pensioen doen, en wie weet nog wel langer.”

 

“Formeel heb ik de titel van commercieel directeur, maar ik voel mij praktijkadviseur en relatiemanager." Toen Geert het stokje overnam van Robert, ben ik op zijn verzoek aangebleven en fungeer ik nu tevens als primus inter pares en sparringpartner. Ik ken de organisatie van binnen en van buiten en vind het belangrijk dat dit bedrijf goed kan blijven functioneren. In mijn functie ondersteun ik ook de buitendienstmedewerkers en stuur ik indirect de binnendienst aan. ik blijf dit werk in ieder geval nog tot mijn pensioen doen, en wie weet nog wel langer.”

 

Van videocalls tot ‘on the road’
Mijn dag begint vaak vroeg; om 8.00 uur zit ik in de startblokken. De eerste twee uur besteed ik aan het beantwoorden van mails, gevolgd door drie tot vier video calls met praktijkhouders. Deze calls, geïntroduceerd een half jaar geleden, zijn effectief voor het bespreken van nieuwe ontwikkelingen en aanvullende ondersteuning.

Op woensdag en donderdag ben ik meestal onderweg om praktijken te bezoeken. Woensdag besteed ik deels ook aan het maken van offertes en kosten-batenanalyses. Zo maak ik inzichtelijk wat ze aan het lidmaatschap hebben, wat het hen oplevert en wat de kosten zijn.”

 

“Wij bieden enkel de menukaart, waar je zelf de gerechten en het aantal gangen kunt kiezen."

 

Commerciële bril
“Ik kijk altijd met een bedrijfseconomische en commerciële blik naar een fysiotherapiepraktijk. In de fysiotherapie is 'commercie' nog steeds een beetje een vies woord. 'Verkopen' doen we niet. Bij Fys’Optima staat vrijheid in ondernemerschap hoog in het vaandel. Wij bieden enkel de menukaart, waar je zelf de gerechten en het aantal gangen kunt kiezen.” 

“Ik haal veel voldoening uit het aandragen van ideeën en het veranderen van denkbeelden bij praktijkhouders. Ik schets duidelijke toekomstvisies, benadruk het belang van strategisch personeelsbeleid en wijs op de kansen binnen de fysiotherapie. Het commerciële verhaal is geen rocket science. Ik hoop dat praktijkhouders, door die commerciële bril op te zetten, anders naar hun praktijk kunnen kijken en hun kansen kunnen benutten. Keuzes maken is daarbij heel belangrijk.”

 

Mensen-mens en lol in het werk
“Het leukste aan mijn werk vind ik het ontmoeten van mensen. Ik geniet ervan om onder de mensen te zijn. Daar haal ik veel plezier uit. Ik zeg altijd: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Zelfs bij een tankstation maak ik een praatje met degene naast me. Gezelligheid drijft mij."

“Ik sta bekend als open, extravert en sociaal. Mensen zien mij als een gezellige vent en ik ben een echte communicator. Dat zijn ook belangrijke eigenschappen in mijn functie. Positief in het leven staan, daar hoort plezier in mijn werk bij. Als ik geen lol meer heb in mijn werk, is het tijd voor iets anders.”

 

I’m a tiger
“Omdat ik graag onder de mensen ben, ben ik op veel terreinen actief. Ik golf en ben al ruim 25 jaar voorzitter van een voetbalvereniging. Daarnaast ben ik actief in de lokale politiek en hou ik van tennis. Ik heb twee sportieve dochters, waarvan er één, Nina Kruijer, op professioneel niveau heeft getennist. Dat was een mooie tijd.

Als fan van de positieve psychologie, start ik mijn dag met de woorden: I’m a tiger. Ik vind dat je elke dag er iets van moet willen maken.”