“Samenwerken in de zorg? Verbind je op de juiste wijze met elkaar”

Profielfoto van Bram Hautvast van BDO

Interview met Bram Hautvast, jurist bij BDO

Samenwerking wordt steeds belangrijker in de zorg. Fysiotherapiepraktijken vormen daarop geen uitzondering. Het thema vinden, verbinden en vertrouwen speelt daarbij een sleutelrol. Hoe ga je als praktijkhouder de samenwerking aan met andere zorgpartners en wat zijn de juridische, fiscale en financiële aspecten waar je rekening mee moet houden? Bram Hautvast, jurist bij BDO, deelt in dit interview zijn visie op de voordelen van samenwerken en hoe dit bijdraagt aan een sterke, toekomstbestendige praktijk.

 

Samenwerken brengt nieuwe kansen en groei

“Samenwerking is niet alleen noodzakelijk, maar vooral een geweldige kans. Als praktijkhouder sta je middenin een zorglandschap dat in beweging is. De vergrijzing, de verschuiving naar meer preventieve zorg, de vraag naar efficiënte zorg en het arbeidsmarkt tekort in de zorg vragen om nieuwe vormen van samenwerking. Door met andere zorgpartners samen te werken, kun je de patiënt beter bedienen en tegelijkertijd je praktijk toekomstbestendig maken. Dat is waar het Integraal Zorgakkoord (IZA) op inzet: het versterken van de verbinding tussen zorgverleners om samen betere zorg te bieden. Juist door krachten te bundelen, kunnen fysiotherapiepraktijken zich ontwikkelen en innoveren.”

 

Voordelen van samenwerking

“Samenwerking biedt tal van voordelen, afhankelijk van hoe je het invult. Allereerst kan het zorgen voor schaalvoordelen: je bespaart kosten door bijvoorbeeld gedeelde faciliteiten of gezamenlijke inkoop. Daarnaast kun je door samen te werken de zorg beter en efficiënter aanbieden, wat de kwaliteit ten goede komt. Ook sta je samen sterker in de onderhandelingen met zorgverzekeraars. Grotere praktijken of netwerken krijgen vaak betere contractmogelijkheden. Tot slot maakt samenwerking het mogelijk om sneller te innoveren, bijvoorbeeld door middel van digitalisering of het ontwikkelen van preventieve zorgprogramma’s.”

 

Vereisten voor succesvolle samenwerking

“Een succesvolle samenwerking begint met duidelijke doelen, uitgangspunten en samenwerkingskaders. Wat wil je bereiken en met wie, en welke waarde ken je vooraf toe aan relevante uitgangspunten en samenwerkingskaders? Dit klinkt simpel, maar we zien vaak dat dit niet helder is bij praktijken. Het is belangrijk om na te denken over de juiste vorm van samenwerking: een BV, fusie, joint venture, coöperatie, of iets anders? Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, zorgrecht en tot slot ook vanuit fiscaal oogpunt. Vergeet ook niet afspraken te maken over de financiën en wat er gebeurt als de samenwerking stopt. Dit voorkomt problemen later.”

 

Vergeet niet de juridische, fiscale en financiële aspecten

“Kortom: bij het aangaan van samenwerkingen is het belangrijk om de juridische, fiscale en financiële aspecten goed in kaart te brengen. Mijn advies is om goed na te denken over wat je precies wilt bereiken en met wie je samenwerkt. Vertrouwen is essentieel, maar het moet ook goed schriftelijk geregeld en vooraf getoetst zijn. Samenwerkingsovereenkomsten, afspraken over verdeling van kosten en inkomsten en fiscale structuren kunnen voorkomen dat er later problemen ontstaan. Met een goed fundament kun je de samenwerking opbouwen en versterken.”

 

“Samenwerken is als het leggen van een puzzel, en bij BDO helpen we onze klanten stap voor stap om die puzzel gezamenlijk en goed te leggen.”

 

Zaken om rekening mee te houden bij een samenwerking

“Bij BDO zien we vaak dat praktijkhouders te snel kiezen voor een samenwerkingsvorm zonder alle juridische en fiscale gevolgen goed in kaart te brengen. Bijvoorbeeld, door te kiezen voor een BV, kun je onverwachts te maken krijgen met de WTza-wetgeving of verplichtingen zoals het aanvragen van een vergunning, het instellen van een raad van commissarissen en het toepassen van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Hierdoor kunnen de administratieve lasten hoger uitvallen dan verwacht. Daarom is het belangrijk om eerst een intentieovereenkomst op te stellen. Dit biedt de ruimte om zonder grote gevolgen terug te stappen als de samenwerking toch niet bevalt. Samenwerken is als het leggen van een puzzel, en bij BDO helpen we onze klanten stap voor stap om die puzzel gezamenlijk en goed te leggen.”

 

“Een goed opgezette samenwerking kan je praktijk laten groeien, maar een ondoordachte samenwerkingsvorm kan financiële gevolgen hebben.”

 

Tips voor praktijkhouders

“Mijn eerste tip: laat je goed adviseren. Samenwerken in de zorgsector is complex, met veel juridische en fiscale aspecten. Zorg dat je de juiste expertise inschakelt. Maak daarnaast vanaf het begin heldere afspraken en leg deze goed vast. Bepaal samen hoe je de samenwerking gaat evalueren en welke kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) je stelt. Wat gebeurt er als die KPI’s niet worden gehaald?
Daarnaast is het essentieel om de financiële kant strak te bewaken. Werk met duidelijke budgetten en begrotingen en hou de voortgang goed in de gaten. Transparantie is ook belangrijk: deel je processen en sta open voor veranderingen. Tot slot, wees je bewust van wet- en regelgeving, zoals o.a. de WTza en evt BTW verplichtingen. Een goed opgezette samenwerking kan je praktijk laten groeien, maar een ondoordachte samenwerkingsvorm kan financiële gevolgen hebben.”